Smiltenes un Valkas novadi var lepoties ar laureātiem jeb uzvarētājiem Zemkopības ministrijas rīkotajā valsts mēroga konkursā “Sējējs 2017”.
Nominācijā “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā” par labāko atzīta Smiltenes novada akciju sabiedrība “Smiltenes piens” (padomes priekšsēdētāja Gita Mūrniece).
Par veiksmīgāko jauno zemnieku atzīts Valkas novada Ērģemes pagasta zemnieku saimniecības “Lejasciņi” īpašnieks Kristaps Sula.
Priekšzīmīga darba apliecinājums
Laureāti ir arī mūsu kaimiņiem, Beverīnas novadam. Konkursa nominācijā “Ģimene lauku sētā” šogad laureāta titulu ieguvusi Beverīnas novada Trikātas pagasta zemnieku saimniecība “Kalnleimaņi” kurā saimnieko Lolita Zvirgzda ar ģimeni.
Piektdien, 13. oktobrī, kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, Rīgā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un valsts augstākās amatpersonas sveica konkursa “Sējējs 2017” laureātus un veicināšanas balvu saņēmējus lauksaimniekus, tostarp arī jaunos zemniekus, pārtikas ražotājus un mazpulkus.
Šogad laureātu nosaukumus, diplomus un balvas piešķīra astoņās konkursa nominācijās.
Konkursa “Sējējs” apbalvojumu pasniegšana kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem lauksaimnieku pasākumiem, bet laureāta nosaukums “Sējējs” – par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi, uzsver Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Straujupe.
Pie Kristapa Sulas uz “Lejasciņiem” “Ziemeļlatvija” dosies nākamajā nedēļā. Šonedēļ viesojāmies akciju sabiedrībā “Smiltenes piens”. Par šo piena pārstrādes uzņēmumu un novitātēm tajā esam rakstījuši vairākkārt, jo AS “Smiltenes piens” regulāri īsteno jaunus, uz ražošanas tehnoloģiju modernizāciju vērstus projektus, ievieš ražošanā jaunus produktus, saņem godalgas dažādās pārtikas izstādēs, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un citu institūciju balvas.
Konkursam “Sējējs 2017” akciju sabiedrību “Smiltenes piens” izvirzīja biedrība “Siera klubs”. “Priecājos, ka lielā konkurencē uzņēmums saņēma galveno – laureāta – titulu. “Smiltenes piens” ir viens no Latvijā labākajiem piena pārstādes uzņēmumiem, ar garantiju par tajā ražotās produkcijas kvalitāti,” teic “Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Aizvadītajā, 2016. gadā, AS “Smiltenes piens” strādāja ar 16,604 miljonu eiro lielu apgrozījumu (par 4,7 % vairāk nekā 2015. gadā), bet šogad plāno apgrozījumu palielināt līdz vairāk nekā 17 miljoniem eiro. Daļu savas produkcijas “Smiltenes piens” eksportē.
Parāda, ko var saražot Latvijā
Jāpiebilst, ka šogad 1. novembrī apritēs 105 gadi, kopš Smiltenē strādā piensaimnieku uzņēmums (agrāk – pienotava, tagad akciju sabiedrība “Smiltenes piens” ar ražotnēm Smiltenē un Blomē).
Tāpēc AS “Smiltenes piens” padomes priekšsēdētājai Gitai Mūrniecei ir vēl jo lielāks prieks par to, ka uzņēmums augsto novērtējumu konkursā “Sējējs” saņēmis tieši savas lielās jubilejas gadā.
Viņa uzsver, ka šis novērtējums ir visa 127 darbinieku lielā kolektīva godprātīga un centīga darba nopelns. Tāpat savu ieguldījumu devuši uzņēmuma bijušie darbinieki, tagad pensionāri, tāpēc 1. novembrī AS “Smiltenes piens” uzaicinās viņus kopā uz svētku pēcpusdienu, lai pateiktu paldies.
“Mūsu pluss ir arī tas, ka uzņēmumā strādā ļoti labi ražošanas meistari gan Smiltenē, gan Blomē, pat ar vairāku desmitu gadu lielu darba pieredzi. Kopumā tas viss ar uzņēmuma vadības pareizo ievirzi un skatījumu, ar mūsu akciju sabiedrības akcionāra Ģirta Strādā ārkārtīgi filigrāno rēķināšanu ir rezumējies ar mūsu ražotās produkcijas kvalitāti un daudzveidību. Esam inovatīvs uzņēmums, kas regulāri pārsteidz pircējus ar jauniem produktiem ar lielāku pievienoto vērtību, jo vēlamies parādīt piena produktu, it īpaši sieru daudzveidību, ko var saražot tepat, Latvijā, no vietējās izcelsmes piena (uzņēmumam ir aptuveni 90 piena piegādātāju – redakcijas piezīme) un aizstājot ar tiem importa produkciju,” uzsver G. Mūrniece.
Piemēram, šogad AS “Smiltenes piens” sācis ražot “Mozzarelas” grupas sieru “Burrata” (tulkojumā no itāļu valodas – sviesta pika), kas ir pildīta “Mozzarellas” bumba, tāpat arī – trīs mēnešus nogatavināto puscieto sieru “Provolone”, kā arī “Granister” sieru, kas tiek nogatavināts 12 mēnešus.
Jaunums ir arī tumšās šokolādes siera kūka ar aveņu ievārījumu un ar citi, ko par interesanto un drosmīgo garšas kombināciju nesen uzteica AS “Smiltenes piens” viesi – Latvijas mērogā zināmi pavāri.
Uzņēmumā otrdien viesojās tādi sava amata profesionāļi kā Māris Astičs, Māris Jansons, Haralds Sauss, Kaspars Jansons un Havjērs Garsija, lai degustācijā sniegtu savu vērtējumu par AS “Smiltenes piens” ražotajiem produktiem, vērtējot tos pēc vairākiem kritērijiem: garšas, smaržas, konsistences, ārējā izskata. Uzņēmumam tik augsta līmeņa speciālistu viedoklis būs būtisks, izstrādājot jaunus produktus vai pilnveidojot esošos. Vairāk par šo vizīti rakstīsim kādā no nākamajiem laikraksta numuriem.
Akciju sabiedrības “Smiltenes piens” padomes priekšsēdētājai Gitai Mūrniecei konkursa “Sējējs” uzvarētāja diplomu bija uzticēts pasniegt maizniekmeistaram Normundam Skauģim.
Avots: laikraksts “Ziemeļlatvija” (20.10.2017.), Sandra Pētersone