Aizvadītajā ceturtdienā, 14.oktobrī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards sveica Zemkopības ministrijas (ZM) konkursa «Sējējs 2021» laureātus, pasniedzot balvas desmit konkursa nominācijās. Laureātu vidū nominācijā «Gada Leader projekts vietējās rīcības grupā» -Suntažu pagasta uzņēmums «DIAMONDS FOOD GROUP» jeb Dabas Dimanti un publisko un privāto partnerattiecību (PPP) biedrība «Zied Zeme».
Konkursa «Sējējs» apbalvojumu pasniegšana kļuvusi par Latvijas labāko lauksaimnieku nozīmīgāko godināšanas pasākumu, bet laureāta nosaukums «Sējējs» – par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi. Šogad konkurss «Sējējs» notika jau 28.reizi un tajā vērtēja 36 pretendentus. Laureāti saņēma Gada balvu «Sējējs» (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu.
«Vienmēr esam strādājuši no visas sirds, un šis apbalvojums ir stimuls strādāt vēl labāk. Protams, par šo mūsu darba novērtējumu esam ļoti priecīgi,» saka uzņēmuma «DIAMONDS FOOD GROUP» vadītāja Monika Ziemele.
Arī bezglutēna un bezlaktozes produkti var būt ļoti garšīgi
SIA «DIAMONDS FOOD GROUP» īstenojis inovāciju projektu pārtikas nozarē – izveidojot bezglutēna un bezlaktozes konditorejas izstrādājumu līniju «Dabas Dimanti». Šogad 7.novembrī uzņēmumam paliek pieci gadi, un tā saražotā produkcija pieejama gandrīz visos veikalu tīklos Latvijā (izņemot vienīgi «Maxima» un «Lidl»). Galvenais sadarbības partneris ir «Rimi», kam uzņēmums kūkas tagad piegādā katru dienu, bet sākās viss daudz senāk, ģimenes virtuvē, kur no ikdienas problēmām dzima veiksmīgs uzņēmums.
«Maniem brāļiem ir iedzimta glutēna nepanesība jeb celiakija. Tagad jau abi ir pilngadīgi, bet, kad šī problēma radās, veikalos nebija pieejami bezglutēna produkti, nebija arī internēta, kur atrast receptes. Mamma pati meklēja literatūru, cepa krāsnī maizīti.
Viņa laikam Latvijā ir bezglutēna pārtikas produktu speciālists numur viens,» smaidot stāsta Monika Ziemele un turpina: «Kad bērni dodas uz dzimšanas dienu, kulminācijas brīdis parasti ir dzimšanas dienas kūkas ēšana, bet brāļiem vienmēr bija jāsaka, ka viņi kūku nedrīkst. Tā radās nepieciešamība pašiem izveidot bezglutēna kūku, ko ēst varētu visi. Turklāt mēs mēģinām lauzt mītu, kas viss, kas ir bezglutēna, nav garšīgs. Esam centušies izveidot patiešām garšīgu produktu, ko var lietot cilvēki ar dažādu pārtikas produktu nepanesību.»
Kūkas var būt arī no bietēm, burkāniem, ķirbjiem un kabačiem
Uzņēmēja atzīst, ka mērķis bija arī radīt pēc iespējas dabīgāku produktu, kas nesatur konservantus, mākslīgās krāsvielas vai aromatizētājus, kādi ir citās kūkās. Visas izejvielas ir naturālas. «Mums ir arī inovatīvi produkti – dārzeņu kūkas. Ir biešu, burkānu, ķirbju un kabaču kūka. Pircēji tās ļoti atzinīgi novērtēja, jo dārzeņus apstrādājam, lai tie maksimāli saglabātu savas vērtības. Pirmos divus gadus veltījām tehnoloģiskajam procesam. Mans vīrs Ivars speciāli devās studēt pārtikas tehnoloģiju Latvijas Lauksaimniecības universitātē un bakalaura darbu rakstīja par vienu no mūsu produktiem. Šobrīd viņš turpina studijas maģistratūrā. Šo produktu līniju esam nosaukuši par Dabas Dimantiem ar domu, ka dārzeņi ir Latvijas dimanti. Mērķis bija parādīt, ka pašmāju bieti vai kabaci var pasniegt ļoti interesantā veidā. Mums ir arī ogu kūka no mellenēm, zemenēm, avenēm. Dārzeņus un ogas lielākoties iepērkam vietējās zemnieku saimniecībās. Šogad esam radījuši arī jaunus produktus – īsto medus kūku, kur viss saldums ir no medus. Izmantojam bioloģisko medu no Gaujas nacionālā parka. Otra kūka ir «Suntažu Barons» – šokolādes siera kūka ar upenēm, lai tādējādi popularizētu savu pagastu un parādītu, ka lauki arī var. Savās kūkās pievienojam cukuru, bet tā ir krietni mazāk nekā citos desertos, tāpēc tās var lietot arī tie, kas seko līdzi savam svaram,» saka M.Ziemele.
Nodrošina darbu 15 cilvēkiem
Uzsākt biznesu iedrošināja gan draugi un radi, gan arī suntažnieki un pagasta viesi, kuriem pirmajiem bija iespēja inovatīvās kūkas nogaršot Ziemeļu ģimenes kafejnīcā Suntažos. «Kafejnīcas nelielā virtuvīte bija kā laboratorija, kurā izmēģinājām jaunas receptes un devām nobaudīt klientiem. Pamazām radās lēmums, ka šis bizness jāattīsta. Suntažos bija vecas garāžas ēkas, ko paši izremontējām un izveidojām ražotni, uzrunājām tirgotājus. Bizness pamazām attīstījās, un šobrīd mums jau ir 15 darbinieki, lielākoties suntažnieki. Vecāki jau devušies pensijā, strādājam mēs ar vīru, arī brāļi palīdz. Šogad esam ieguvuši Labklājības ministrijas Sociālā uzņēmuma statusu, jo ražošanā nodarbinām arī cilvēkus ar īpašām vajadzībām, turklāt ražojam produktus, ko var lietot tie, kam ir veselības problēmas, kas saistītas ar dažādām alerģijām vai nepanesību,» stāsta M.Ziemele, kura pati pabeigusi Stradiņa universitāti, iegūstot politologa izglītību.
Iemaņas uzņēmējdarbībām gūst no vecākiem
«Tas var šķist pavisam nesaistīti ar uzņēmējdarbību, bet, kā mēdz jokot, arī politika ir viens liels tirgus. Kopš bērnības esmu augusi biznesa vidē – mani vecāki uzņēmējdarbībā ir no 90.gadiem, viņiem Rīgā bija veiksmīgs kafejnīcu bizness. Laikam jau likumsakarīgi, ka arī es atvēru iepriekš minēto kafejnīcu Suntažos. Kad pabeidzu vidusskolu, četrus gadus nostrādāju «Air Baltic» par stjuarti. Savukārt vīrs strādāja lidostā, mēs viens otru pazinām jau iepriekš. Nolēmām pamest darbu lidsabiedrībā, lai piepildītu sapni par savu ražotni. Turklāt Suntažos ir ne vien ražotne, bet mēs šeit arī dzīvojam – vecāki jau 12 gadus, mēs ar vīru – 10. Laikam jau bijām piekusuši no pilsētas. Ja vien ir vēlēšanās darboties, arī laukos var dzīvot un attīstīt uzņēmējdarbību. Tuvākajos gados vēlamies kļūt par vadošo bezglutēna produkcijas ražotāju Baltijas valstīs. Mums jau ir līgumi un sadarbības projekti ar Igauniju, pārrunas notiek ar Skandināvijas valstīm, uz priekšu virzāmies soli pa solim. Pirmais «Leader» projekts bija aprīkojuma iegādei, ar otra projekta atbalstu iegādājāmies saldēšanas iekārtas, jo mūsu kūkas ir dabīgas, līdz ar to tām ir īsāks realizācijas termiņš, un mēs tās sasaldējam,» stāsta uzņēmēja, piebilstot, ka šobrīd tiek strādāts arī pie ikdienišķākiem produktiem – novembrī pie patērētāja varētu nonākt arī bezglutēna un bezlaktozes pankūkas.
Katra pārdotā kūka ir neliela uzvara
«Patiesībā 70 procenti mūsu klientu ir cilvēki, kuriem nav aktuāla glutēna vai laktozes tēma, viņi mūsu produkciju iegādājas, jo tā garšo. Mūsu misija ir radīt garšīgu un veselīgu produktu. Mēs konkurējam ar visām kūkām veikalu plauktos, un ikreiz, kad pircējs dod priekšroku mūsu produktiem, tā ir neliela uzvara.
Sev gribu novēlēt uztvert visu mazliet vieglāk, spēt pasmieties arī par pieļautajām kļūdām, jo katra problēma iemāca kaut ko jaunu, paver plašāku redzesloku. Savukārt klientiem gribu novēlēt stipru veselību un saglabāt mīlestību, lai tā ir pāri visam,» saka M.Ziemele.
Ir svarīgi noticēt
Par SIA «DIAMONDS FOOD GROUP» panākumiem konkursā gandarīti ir arī PPP biedrības «Zied Zeme» pārstāvji, kuri pieteica uzņēmumu šim konkursam. PPP biedrības «Zied Zeme» biroja administratore Krista Andersone-Krūmiņa stāsta, ka biedrībai nebija šaubu, ka tieši SIA «DIAMONDS FOOD GROUP» ir jāizvirza «Sējēja» balvai. «Esam gandarīti, ka noticējām uzņēmuma spējām un idejai, atbalstot ar diviem «Leader» projektiem. «Sējējs» ir ļoti augsta līmeņa konkurss, un attiecīgi SIA «DIAMONDS FOOD GROUP» uzvara vienā no šī konkursa nominācijām ir arī mūsu kā organizācijas darba novērtējums nacionālā līmenī, un mēs patiesi priecājamies kopā ar Ziemeļu ģimeni, novēlot viņiem arī turpmāk panākumus un aizvien jaunas idejas,» saka K. Andersone-Krūmiņa.
Jāpiebilst, ka sestdien, 6.novembrī, pulksten 13.40 televīzijas kanālā «TV3» tiks demonstrēts raidījums par konkursa «Sējējs 2021» laureātiem un viņu apbalvošanu.
INFORMĀCIJAI:
Uzņēmums «DIAMONDS FOOD GROUP» ir piedalījies nacionālajā konkursā «Labākais iepakojums Latvijā 2020», kur deserta tortes «Dabas Dimanti» kārbu sērija ieguva 2.vietu kategorijā «Tirdzniecības iepakojums saldumiem», divas pirmās vietas divu starptautisko izstāžu («Riga Food» un «Design Isle») apmeklētāju vērtējumā, kā arī 2.vietu patērētāju balsojumā internētā. «Dabas Dimanti» saņēmuši arī Ogres novada pašvaldības apbalvojumu Gada mājražotājs – «Ogres novada Uzņēmēju gada balva 2019». Monika kopā ar dēliņu Patriku savā kūku darbnīcā.
Prestižā konkursa «Sējējs» šī gada laureāti nominācijā «Gada Leader projekts vietējās rīcības grupā» – Suntažu pagasta uzņēmums «DIAMONDS FOOD GROUP», kuru vada Monika un Ivars Ziemeļi. No labās -viņu pieteicēja, PPP biedrības «Zied Zeme», pārstāve Krista Andersone – Krūmiņa. Viena no «Sējēja» bronzas statujām tagad ir suntažnieku īpašums!
Avots: Ogres Vēstis Visiem, 19.10.2021., Dzintra Dzene